Főoldal

Moon Sun-myung tiszteletes:

A család


Moon Han Hak-ja asszony életrajza

Moon Han Hak-ja asszony, a Nők Világbéke Szövetsége nemzetközi elnöke életét  a béke ügyének szentelte. Férjével, Moon Sun-myung tiszteletessel államfőkkel, Nobel-békedíjasokkal,  hívőkkel és nemzetközileg elismert művészekkel dolgozik együtt a világ békéjéért.


Gyermekkora és családja

Hak Ja Han MoonMoon asszony (a holdnaptár szerint) 1943. január 6-án született Sinli faluban, a ma Észak-Koreához tartozó Anju körzetben. Anyja, Hong asszony, buzgó keresztény volt, apja pedig híres prédikátor, Lee Young-do tiszteletes követője. Az észak-koreai kommunisták üldözték a családot, és 1948-ban, amikor Moon asszony 5 éves volt, a kommunista rendőrség anyjával együtt letartóztatta és 11 napra bebörtönözte őket.

Kiszabadulásuk után Moon asszony, édesanyja és nagyanyja az éjszaka leple alatt elmenekültek falujukból. Taeguba mentek, ott élték át a koreai háborút. Moon asszony itt hívő közösségben nevelkedett.

A család később Choon Chunba költözött, ahol Moon asszony nagybátyja élt.  Az elemi iskolát itt végezte el. Közben édesanyjával csatlakozott az újonnan alakult Egyesítő Egyházhoz. Öt évvel később, 1960. április 11-én az ifjú Han Hak-ja feleségül ment az egyház alapítójához, Moon  Sun-myung tiszteleteshez. Az Egyesítő Egyház társalapítójaként férjével egyenlő rangon áll.


Odaadó feleség, anya és nagymama

Hak Ja Han Moon and Family2

Moon asszony odaadó feleség, 14 gyermek anyja, és több mint 40 unoka nagyanyja. Rendkívüli megértéséről, képességéről, jóindulatáról és kedvességéről ismert. De mindenek felett példaértékű abban, hogy olyan asszony, aki Isten-központú házasságot és három nemzedékből álló családot teremtett.


Vezetői szerep a családok megerősítése érdekében

RFK stadium Blessing
Áldás a washingtoni RFK Stadionban
Moon tiszteletes és felesége életre szóló küldetésének lényege, hogy újrateremtsék Isten családeszményét, hogy a család a harmonikus társadalom alapja és a világbéke sarokköve lehessen. A házassági áldás mozgalma, amely három pár házasságával kezdődött 1960-ban, párok millióit érte el szerte a világban. Moon asszony a férjével együtt vezette le a házassági áldásokat 1997-ben Washingtonban az RFK Stadionban, 1998-ban a Madison Square Gardenben, a Szöuli Olimpiai Stadionban és az ezt követő években több más helyszínen is.
A nemzetközi béke és jóakarat asszonya

1968-ban Moon tiszteletes létrehozta a Professzorok Világbéke Akadémiáját, 1972-ben pedig sor került az első Nemzetközi Konferenciára a Tudományok Egységéről. Ezek és a hasonló szervezetek vonzották a tudósokat, a vallás, a sajtó, a kormányzás és a művészetek területének vezetőit, köztük számos Nobel-díjast. Moon asszony döntő szerepet játszott mindebben, együtt érző barátsága jól kiegészítette férje merész gondolatait.

Moon asszony ezeken a rendezvényeken kötetlen találkozók keretében szólt  a jelenlévő nőkhöz, így kezdett szerepet vállalni a közszférában. Ezek közé tartozott a Beszéd a Világ Média Konferencia női résztvevői előtt (1981. október) és a Beszéd a Nemzetközi Konferencia a Tudományok Egységéről női résztvevői előtt (1981. november). Moon asszony az Isten-központú értékek hirdetésével 1989-ben lépett a világ színterére, amikor a szovjet sajtó interjút készített vele. Az interjú a Za Rubezsom Vallás és társadalom rovatában jelent meg 1989. június 12-én.


Tárgyalás Mihail Gorbacsovval a Szovjetunióban, és Kim Ir-szen elnökkel Észak-Koreában

Mikhail Gorbachev and Kim Il Sung
Moon tiszteletes és felesége a következő évben  megbeszélést  tartott Mihail Gorbacsovval. Erre a rendkívüli találkozóra a 30. házassági évfordulójukon, 1990. április 11-én a Kremlben került sor. Egy oktatási csereprogram kezdődött el ezzel, amely azóta is tart. 1991 decemberében Moon asszony az életét is kockára tette, amikor férjével Észak-Koreába utazott, hogy a két Korea egyesítése érdekében találkozzon Kim Ir-szen elnökkel. Ez a megbeszélés is több projektet eredményezett, amelyek Észak- és Dél-Korea békés egyesítését segítik elő.


A Nők Világbéke Szövetsége nemzetközi elnöke

Moon asszony 1992-ben a férjével együtt megalapította a Nők Világbéke Szövetségét (WFWP), melynek nemzetközi elnöke Moon asszony lett. Minden energiáját az új szervezet globális alapjának kiépítésébe  fektette, és nyolc hónap leforgása alatt 12 ország 113 városában három nyelven ismertette a Szövetség alapító nyilatkozatát. Ezt a figyelemre méltó teljesítményt 1993-ban túlszárnyalta, amikor 43 nemzetben és az Egyesült Államok mind az 50 államában beszédet tartott.

Tokyo Dome
Moon asszony a Tokió Dome-ban beszél, Japánban
A Nők Világbéke Szövetsége hivatalosan 1992. április 10-én alakult meg. Akkor a zord időjárás ellenére 150 000 nő gyűlt össze 72 országból a Szöuli Olimpiai Stadionban.  A nemzetközi nagygyűlést követően Moon asszony Korea számos városában is felszólalt. Ez év őszén Moon asszony 50 000 asszonyhoz szólt japánul a  Tokyo Dome-ban, majd nagy számú közönség előtt tartott beszédeket Nagoyában, Oszakában, Hirosimában, Fukuokában, Szendaiban és Szapporóban. Világméretű kampányát még ebben az évben egy nyolc napos, nyolc várost érintő amerikai körúttal folytatta.

Az amerikai turné után Moon asszony nyolc városban beszélt Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban, valamint Moszkvában.  A Csendes-óceán partvidékét is felkereste, Ausztráliában, Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken beszélt, majd a Kínai Nőszövetség (nem áll kapcsolatban a WFWP-vel) 200 vezetőjéhez szólt a Pekingi Nagy Népcsarnokban.

Mrs. Moon at United Nations
Moon asszony az ENSZ-ben beszél.
1993 júliusában Moon asszony Amerika minden részében beszédet tartott. Körútja csúcspontja a Capitol Hill-en és az ENSZ-ben tett felszólalása volt, amellyel a béke és a vallási megbékélés üzenetét hirdette. A kontinensen járva állami vezetők százai köszöntötték Maine államtól Hawaiig, köztük 35 kormányzó, 131 polgármester, 25 szenátor, és neves állampolgárok, szervezetek százai.

A körútról elismerően nyilatkozott többek között Ms. Maureen Reagan, Coretta Scott King, dr. Cecil Murray és Jerry Falwell tiszteletes. Egy felhívás született a Szülők országos napjának  kihirdetése érdekében, mely bekerült a kongresszusi jegyzőkönyvekbe az USA szenátusában és Képviselőházában, Kalifornia állam szenátusa pedig elfogadó nyilatkozatot adott ki. Bill Clinton elnök törvényerőre emelte a javaslatot, amely engedélyezi, hogy július utolsó vasárnapja a szülők országos napja legyen. Moon asszony beszéde napját városok és államok tucatjaiban nyilvánították a szülők napjává, a nők és a világbéke napjává vagy Moon Han Hak-ja napjává.

A Capitol Hill-en, a Dirksen Szenátusi Hivatal épületében Orrin Hatch szenátor mutatta be őt az Egyesült Államok szenátoraiból, a kongresszus tagjaiból, munkatársaiból és más jeles személyiségekből álló hallgatóságnak. Az amerikai körút csúcspontja volt, amikor Moon asszony nagykövetek, képviselők, attasék, az ENSZ képviselői és más tekintélyes vendégek előtt felszólalt egy konferencián az ENSZ-ben. Stoyan Ganev, az ENSZ közgyűlésének elnöke mutatta be őt. 67 nemzet nagykövetei voltak jelen, összesen közel 100 nemzet képviseletében.


Az ENSZ megújítását akarók élén állva

Mrs. Moon
Moon asszony és férje, Moon Sun-myung tiszteletes az újonnan megalapított Egyetemes Béke Szövetsége (UPF), a több mint 50 000, békenagykövetté kinevezett diplomata, lelkész, társadalmi vezető, hivatalban lévő és egykori államfő támogatásával egy új életre kelt, megújult Egyesült Nemzetek Szervezete mellett száll síkra. A UPF kezdeményezéseinek egyike a Közel-keleti békekezdeményezés. Vallási vezetők ezrei utaznak Izraelbe és Palesztinába, hogy Ábrahám gyermekeit ösztönözzék, egyesüljenek békében. A UPF a Katrina hurrikán okozta katasztrófa helyreállítási munkálataiban is aktív szerepet vállalt. Fellép az AIDS terjedése ellen, és a fiatalokat arra bátorítja, hogy a sport és a közösség szolgálatának eszközével dolgozzanak a békéért.


A sport és a művészetek pártfogója

Moon asszony férjével együtt nagyon szereti a szabadtéri tevékenységeket. Az egyik kedvenc időtöltésük a horgászás, és a világban számos helyen fogott már trófeaméretű halakat. Tevékeny szerepet vállalt a Deer Park Equestrian Center (Szarvas parki Lovascentrum) létrehozásában New York állam északi részén, amely Amerika egyik legelegánsabb, lovasversenyek számára alkalmas arénájával dicsekedhet.

Moon asszony és férje szeretik és pártfogolják a művészeteket. Néhány évtizeddel ezelőtt Koreában megalapították a Kisangyalok Előadóművészi Iskoláját (Little Angels Performing Arts School) Koreában. Ennek tánc szakosztálya, a Kisangyalok gyermek népi tánccsoportja (Little Angels Children’s Folk Ballet) világszintű vezetők és királyi méltóságok előtt lépett fel.

Férjével együtt védnökei a New York-i Szimfonikusoknak, amelyet a New York-i Daily News „Amerika egyik legjobb zenekaraként” nevezett meg.

Moon asszony és férje alapította az Egyetemes Balett Akadémiát (Universal Ballet Academy) Washingtonban, amely a szentpétervári Kirov Balett tanárainak együttműködésével az orosz módszer szerint képezi a fiatal táncosokat. Az iskola táncosai nemrég példa nélkül álló számban nyertek aranyérmeket  a nemzetközi versenyeken. Az Egyetemes Balett Társulat (Universal Ballet Company) mostanra kiváló klasszikus társulattá nőtte ki magát.


Moon asszony világkörüli beszédkörúton a békéért a Moon család három nemzedékével 120 országban

Speaking Tour
Moon asszony 2005-ben elkísérte férjét egy történelmi jelentőségű beszédkörútra, amikor 100 nap alatt 100 városba látogattak el a világ országaiban. Ugyanebben az évben Moon asszony is tartott egy 120 várost érintő beszédkörutat, amelyre elkísérték gyerekei, az ő házastársaik, felnőtt unokái és házastársaik, akik szintén felszólaltak. Ez alatt a körút alatt Moon asszony számos államfővel találkozott, köztük India elnökével is.

Nemzetközi kitüntetések és díjak

Moon asszony sok nemzetközi díjat és kitüntetést kapott. Emberbaráti munkájáért és a világbékéhez való hozzájárulásáért tiszteletbeli doktori címet kapott olyan intézményektől, mint a Bloomfield College New Jerseyben és az argentínai La Plata Egyetem; elnyerte a Brazília érdemérme (Medal of Brazil) kitüntetést az ország közoktatási miniszterétől.

Ugrás a lap tetejére

Tanúságtételek Moon tiszteletes mellett  | Ismerje meg a békenagyköveteket  | Kapcsolat  |  Oldaltérkép


Copyright 2007 FFWPU Minden jog fenntartva.